Προφίλ Εθελοντών
Διδακτορικές Σπουδές
Τορόντο, Καναδάς
Αθήνα, Ελλάδα
Ροδόπουλος Ιάσων - Νικόλαος
Πολιτικές Επιστήμες & Ιστορία
Λίγα λόγια για εμένα
Βρέθηκα στον Καναδά από αρκετά τρυφερή ηλικία. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες (Specialization), Ευρωπαϊκές Σπουδές (Major) και Ιστορία (Minor) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο – τα τρία τμήματα είχαν πολλά κοινά μαθήματα ευτυχώς! – και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες, με έμφαση τις διεθνείς σχέσεις και τη δημόσια διοίκηση στο Πανεπιστήμιο McMaster. Αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου York. Η διατριβή μου αφορά τη μεταπολεμική ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και συγκεκριμένα την ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας. Στόχος μου είναι να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα και να γίνω καθηγητής πανεπιστημίου. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με το γράψιμο, είμαι μέλος μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, και παίζω ποδόσφαιρο.
Γιατί διάλεξα την καριέρα μου
Από μικρή ηλικία θεωρούσα τον εαυτό μου πολιτικοποιημένο! Με ενδιέφερε να μάθω πώς λειτουργεί η κοινωνία, η οικονομία, πώς οι κυβερνήσεις επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι εντός και μεταξύ των κοινωνικών τάξεων ως «ζώα πολιτικά», όπως το είχε θέσει ο Αριστοτέλης. Στο πανεπιστήμιο, επέλεξα να ασχοληθώ με τις Πολιτικές Επιστήμες διότι με ενδιέφερε το αντικείμενο, αλλά και γιατί θεώρησα ότι, πέραν του ακαδημαϊκού χώρου που ήταν το όνειρό μου, μπορούν εναλλακτικά να μου ανοίξουν δρόμοι επαγγελματικής αποκατάστασης, τόσο στον δημόσιο τομέα και στην κυβέρνηση, όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι Ευρωπαϊκές Σπουδές προέκυψαν από έναν συνδυασμό καλύτερης γνώσης των ευρωπαϊκών θεμάτων, αλλά και νοσταλγίας για την Ελλάδα, η οποία εκείνη την περίοδο ταλανιζόταν από την Κρίση και στα πανεπιστήμια του Καναδά γίνονταν πολλές συζητήσεις σχετικά με τη χώρα μας. Σήμερα που κάνω διδακτορικό στην Ιστορία, ξέρω πλέον ότι μόνο χάρη στην (επιστημονική) γνώση του παρελθόντος είναι δυνατόν να κατανοήσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον. Η μελέτη της Ιστορίας βοηθά πρακτικά τον σπουδαστή/ερευνητή, όχι μόνο γιατί αυξάνει το γνωστικό του πεδίο, αλλά και γιατί τον βοηθά να μάθει να κατανοεί και να γράφει επιστημονικά κείμενα, κάτι εξίσου χρήσιμο για κάθε τομέα σπουδών και αργότερα απασχόλησης – πόσω μάλλον αν στόχος είναι οι μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Επέλεξα το συγκεκριμένο θέμα διατριβής γιατί ήθελα να ασχοληθώ επιστημονικά και να γράψω για την Ελλάδα, όπου και επιστρέφω συχνά για να πραγματοποιώ έρευνα σε πρωτογενείς πηγές και αρχεία.
Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science
Ενδιαφέρομαι ιδιαιτέρως να βοηθήσω νέους, εκκολαπτόμενους επιστήμονες να βρουν τον δρόμο τους στη νέα τους, ακαδημαϊκή ζωή. Έχω βρεθεί στη θέση τους και ξέρω τι σημαίνει να πρέπει κανείς να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο περιβάλλον, μέσα σε ένα χάος δεδομένων, πληροφοριών, αγωνιών και διλημμάτων και να πρέπει να αποφασίσει σε μικρό χρονικό διάστημα τι δρόμο θα ακολουθήσει στη ζωή του. Ειδικά για όσους προσπαθούν να τα καταφέρουν στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα, οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και η προσαρμογή συχνά επίπονη. Η φύση της δουλειάς μου, μου επιτρέπει να περνώ μεγάλα χρονικά διαστήματα και στις δύο χώρες, συνεπώς θεωρώ ότι μπορώ να συμβουλέψω παιδιά από τη χώρα μας που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, τόσο εξ’αποστάσεως, όσο και δια ζώσης.