Προφίλ Εθελοντών

Διδακτορικές Σπουδές

Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο

Κυριαζή Μαρία

Μοριακή και Κυτταρική Ιατρική

Λίγα λόγια για εμένα

Είμαι ερευνήτρια διδακτορικού και εξειδικευόμαι στην Μοριακή και Κυτταρική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford, Ηνωμένο Βασίλειο), με πλήρης υποτροφία του Ιδρύματος Α. Ωνάση και του Κολεγίου Όριελ της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, μελετάω τους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης που τροποποιούν την λειτουργία των κυττάρων λόγω της αυξημένης ηλικίας και οδηγούν σε μυοσκελετικές ασθένειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές με εξειδίκευση την Βιοϊατρική Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ (Newcastle University, Ηνωμένο Βασίλειο), και εν συνεχεία, τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με θέμα την Γήρανση. Έχοντας εργαστεί σε διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα, έχω ασχοληθεί σε βάθος με ασθένειες που προκύπτουν λόγω αυξημένης ηλικίας ή/και βλάβης του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και γενετικές ασθένειες.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Η αγάπη για έρευνα και η έμφυτη περιεργεία που μου προκλήθηκε μετά το πέρας των προπτυχιακών μου σπουδών, ήταν ο λόγος που με οδήγησε να εντρυφήσω περαιτέρω στο αντικείμενο σπουδών μου και να ασχοληθώ με το ερευνητικό κομμάτι των επιστημών. Τα τελευταία χρόνια είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους - καθηγητές, δασκάλους, ερευνητές, συνεργάτες ή επόπτες - που έγιναν μέντορες και συνέδραμαν στο να μου εξάψουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια για τις επιστήμες και την έρευνα. Από μικρή ηλικία, ήθελα να καταλάβω γιατί αναπτύσσουμε ασθένειες, και κυρίως, πώς μπορούμε να τις εξαλείψουμε. Έτσι, ενώ μια επαγγελματική καριέρα σαν γιατρός φαινόταν μονόδρομος, η έρευνα στις βιοεπιστήμες μου φανέρωσε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο δουλεύοντας στο παρασκήνιο - απλά με μια πιπέτα.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

'Εχοντας αποφοιτήσει από ελληνικό δημόσιο σχολείο, γνωρίζω από εμπειρία την ανάγκη για συμβουλετική και καθοδήγηση σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Έτσι, πλατφόρμες, όπως το R.E.A.L science, που στηρίζουν την προώθηση των διαφορετικών επαγγελματικών προορισμών στους μαθητές, από σχετικά μικρή ηλικία, είναι απαραίτητες για την στήριξη των μαθητών και την γνωστοποίηση επαγγελμάτων που μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρέως γνωστά. Στηρίζω ακράδαντα την μεταλαμπάδευση της γνώσης, αλλά κυρίως την σημασία του να παρέχουμε στις επόμενες γενιές την κινητήριο δύναμη να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να διαπρέψουν σε ό,τι τους κάνει ευτυχισμένους. Ωστόσο, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να τους δωθούν και τα κατάλληλα εργαλεία, η γνώση για τους πιθανούς επαγγελματικούς δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν, και η ψυχολογική στήριξη. Μπορεί να ζω και να σπουδάζω στο εξωτερικό μερικά χρόνια, αλλά πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουμε ακολουθήσει αυτή την πορεία, οφείλουμε να μεταφέρουμε αυτή την γνώση που έχουμε λάβει από το εξωτερικό πίσω στην χώρα μας. Έτσι, η συμβολή αυτή, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το καταφέρουμε.