Προφίλ Εθελοντών

Διδακτορικές Σπουδές

Παταγονία, Αργεντινή

Βλάχος Βαγγέλης

Παλαιοντολογία – Γεωλογία (Φυσικές Επιστήμες)

Λίγα λόγια για εμένα

Ονομάζομαι Βλάχος Βαγγέλης και γεννήθηκα στην Καρδίτσα. Σπούδασα γεωλόγος στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και έχω ειδικευτεί στην Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών στο ίδιο Ίδρυμα. Συγκεκριμένα, ασχολούμαι κυρίως με τη μελέτη των απολιθωμένων χελωνών, ιδιαίτερα τις γιγαντιαίες χερσαίες χελώνες που ζούσαν μέχρι και πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια στην Ελλάδα. Το 2015 συνέχισα τις έρευνές μου ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο σημαντικότερο παλαιοντολογικό ίδρυμα της Παταγονίας, το Museo Paleontológico Egidio Feruglio, με σκοπό να μελετήσω την εξελικτική ιστορία των χερσαίων χελωνών που ζούσαν κάποτε στην περιοχή. Με αυτό τον τρόπο κατάφερα να γνωρίσω ένα μοναδικό περιβάλλον, την Παταγονία, ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για κάποιον που θέλει να βρει απολιθώματα. Από το 2019 και μετά εργάζομαι ως μόνιμος ερευνητής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Αργεντινής, στο ίδιο Ίδρυμα, με στόχο να μελετήσω τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ποικιλότητα αυτών των ερπετών κατά τη διάρκεια της εξελικτικής τους ιστορίας. Επίσης με ενδιαφέρει να βρω εάν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι χελώνες από διάφορα γεγονότα εξαφανίσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η δουλειά μου περιλαμβάνει ανασκαφές στο ύπαιθρο προκειμένου να βρω απολιθώματα, τη μελέτη των απολιθωμάτων σε συλλογές διαφόρων μουσείων σε όλο τον κόσμο, και την ανάλυση των απολιθωμάτων με διάφορες τεχνικές. Έχω ανακαλύψει πολλά σημαντικά απολιθώματα και αρκετά νέα είδη. Έχω συμμετάσχει στη δημιουργία διαφόρων παλαιοντολογικών μουσείων και εκθέσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Είμαι ένας από τους παλαιοντολόγους της περίφημης γενιάς του “Τζουράσικ Πάρκ”, ένα από αυτά τα παιδιά που θέλησαν να γίνουν παλαιοντολόγοι χάρη σε αυτή την μοναδική ταινία! Στην πορεία ανακάλυψα ότι η Παλαιοντολογία είναι μια μοναδική επιστήμη, που σου επιτρέπει να έχεις μια μόνιμη επαφή με τη φύση, να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο, ένα ιδανικό συνδυασμό χειρονακτικής δουλειάς στο ύπαιθρο αλλά και δουλειάς γραφείου. Η Παλαιοντολογία είναι ένας ιδανικός “τρόπος ζωής”, που σου ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν, ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο για να συνειδητοποιήσεις την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μέσα από τα απομεινάρια των ζώων και των φυτών που έζησαν κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Η Παλαιοντολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα παιδιά και τους μαθητές, μέσα από τα βιβλία, τις ταινίες, τα παιχνίδια και τα κινούμενα σχέδια. Κάθε παλαιοντολόγος έχει ανάγκη να μοιραστεί την επιστήμη του με τα παιδιά, μέσω από τη διδασκαλία και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Το R.E.A.L Science μου προσφέρει τη δυνατότητα να ξαναβρώ την επαφή με τα παιδιά και τους μαθητές μέσω εκπαιδευτικών δράσεων, κάτι που μου έχει λείψει πολύ από τότε που έφυγα από την Ελλάδα. Η εθελοντική δράση μέσω του R.E.A.L Science είναι ένα χρέος που έχω στο παιδί μέσα μου, εκείνο το παιδί που βγήκε από τον κινηματογράφο πριν από σχεδόν 30 χρόνια θέλοντας να γίνει επιστήμονας…