Προφίλ Εθελοντών

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Αθήνα, Ελλάδα

Δήμου Αθανάσιος

Μηχανικός Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας

Λίγα λόγια για εμένα

Είμαι Μηχανικός Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών (Msc) ειδίκευσης. Επίσης είμαι κάτοχος παιδαγωγικής κατάρτισης ΑΣΠΑΙΤΕ (ΕΠΑΙΚ). Από το 2009 μέχρι και το 2018 δραστηριοποιήθηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας (Τεχνικό Γραφείο). Από το 2019 είμαι Δ.Υ. στο ΥΠΠΟΑ. Τα επιστημονικά μου πεδία έχουν να κάνουν με την επιστήμη της Γεωπληροφορικής (GIS, geodesy, Survey, UAV, Remote Sensing and Photogrametry, Computer Science and teaching, mapping, cultural heritage).Συμμετοχή μου ως εισηγητής σε δεκάδες πανελλαδικά και παγκόσμια συνέδρια – ημερίδες με διάφορες θεματολογίες που άπτονται της επιστήμης τη Γεωπληροφορικής και των επιμέρους κλάδων της. Με την 4μελή ομάδα PROMETHEUS και την ιδέα My Prometheus Fire, διακρίθηκα με τη πρώτη θέση στο διαγωνισμό NASA Space Apps 2017. Yπήρξα μέντορας και κριτής σε αρκετά Hackathons & Datathlon (MIT Covid20, Nasa Space Apps 2018,2019,2020, Healthahtlon, Tap2open, Copernicus -Corallia, Ίδρυμα Ευγενίδου – Hack the Lab). Διετέλεσα πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας για την διετία 2015-2017 καθώς και είμαι Πρόεδρος την τρέχουσα διετία 2019-2021.Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι ενεργά στο τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων (GIS, CAD, Τηλεπισκόπηση, Φωτογραμμετρία, Χαρτογράφηση, χρήση Η/Υ κα)

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους επέλεξα την συγκεκριμένη ειδικότητα και μετέπειτα καριέρα (που συνεχίζεται). Η άγνωστη σε πολλούς μέχρι τότε επιστήμη και έννοια της Γεωπληροφορφικής ήταν το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Έπειτα η αγάπη για τη γεωμετρία, τα μαθηματικά και την επιστήμη της πληροφορικής. Όταν πρωτογνώρισα τους κλάδους των επιστημών της Γεω-πληροφορικής μέσα από τις συνεχιζόμενες σπουδές μου τότε μου δημιουργήθηκε ακόμη πιο έντονη η έλξη με το χώρο και την χωρική σκέψη. Με βοήθησε στην ανάπτυξη της χωρικής σκέψης, του καλύτερου προσανατολισμού και της κατανόησης του χώρου της Γης μας. Η καριέρα δεν σταματάει ποτέ, η προσφορά και η ανάδειξη μιας πολυεπιστήμης όπως της Γεωπληροφορικής στην χώρας μας χρήζει υποστήριξη και εξέλιξη σε καθημερινή βάση. Ότι και να κάνουμε πλέον στην καθημερινότητα μας στον 21ο αιώνα ερχόμαστε σε επαφή με τις γεωπληροφορίες.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Αρχικά ο εθελοντισμός. Είμαι υπέρμαχος και υποστηρικτής της εθελοντικής προσπάθειας και της ομαδικής συνεργασίας για οποιαδήποτε δράση γίνεται, πόσο μάλλον όταν έχει σχέση με την ειδικότητα μου. Μέσα από το σύλλογο (που είμαι πρόεδρος – εθελοντής εκπαιδευτής) πραγματοποιώ τον τελευταίο χρόνο δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και webinar. Έπειτα η σύνδεση της επιστήμης της Γεωπληροφορικής που πρεσβεύω με την εκπαίδευση και τα παιδιά. Ένας προσωπικός στόχος (αλλά και μέσω του συλλόγου), συμμετέχοντας σε αρκετά συνέδρια εκπαίδευσης είναι η χρήση και η ανάδειξη της επιστήμης της Γεωπληροφορικής ως εκπαιδευτικό εργαλείο στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η χωρική σκέψη είναι κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου πόσο μάλλον ενός παιδιού που χρήζει από μικρή ηλικία να καλλιεργηθεί σωστά και να αναπτυχθεί. Η Νοημοσύνη του χώρου είναι μία από τις εννέα νοημοσύνες του ανθρώπου όπως αναφέρει ο Howard Gardner στη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.