Προφίλ Εθελοντών

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Breda, Ολλανδία

Βουτυράς Κωνσταντίνος

Φυσική

Λίγα λόγια για εμένα

Είμαι ο Κωνσταντίνος, σπούδασα φυσική και τα τελευταία χρόνια δουλεύω στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας στην Ολλανδία. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με τη μουσική, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό, το διάβασμα, το φαγητό και… την έρευνα.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Από μικρός έδειξα την κλίση μου στις επιστήμες και την τεχνολογία. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη εφαρμοσμένη φυσική, τους υπολογιστές και την έρευνα σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς. Σπούδασα στο Φυσική σε προπτυχιακό επίπεδο στο ΕΜΠ και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία όπου και εξειδικεύτηκα στην πειραματική φυσική των νανοδιάστατων υλικών, τους ημιαγωγούς, την οπτική και τα laser. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό μου, βρέθηκα στο δίλημμα «σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο» ή «δουλειά στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας»; Η απάντηση ήρθε μέσα από την πρακτική μου άσκηση σε μία startup. Εκεί συνειδητοποίησα πόσο χρήσιμη ήταν η γνώση που απέκτησα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο τεχνικής γνώσης, όσο και σε επίπεδο αντίληψης του πως δουλεύει και τι χρειάζεται μια εταιρία. Επίσης κατάλαβα πόσο γοητευτικό είναι να δουλεύει κανείς σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου κάθε μέρα είναι μια καινούρια πρόκληση. Στη συνέχεια, και αφού δούλεψα εκεί για 2 χρόνια, συνέχισα την πορεία μου σε αντίστοιχο ρόλο σε μια μεγαλύτερη εταιρία, στον ίδιο τομέα όπου σχεδιάζει και κατασκευάζει μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των μικρότερων μικροτσιπ του κόσμου. Διάλεξα λοιπόν αυτή την επιστήμη γιατί είναι θεμελιώδης και μου έδωσε όλα τα εφόδια ώστε μπορώ να αντιληφθώ και να περιγράψω τον κόσμο γύρω μου. Έχοντας ως βάση τη φυσική και ακολουθώντας σύντομες εξειδικεύσεις, άνοιξαν πολλοί δρόμοι που οδήγησαν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Μου αρέσει πολύ να συνομιλώ με νέα παιδιά και να τα αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς τους σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, μου αρέσει πάρα πολύ να επικοινωνώ την επιστήμη μου και να εξηγώ πως τα διάφορα φυσικά φαινόμενα συνθέτουν τον κόσμο γύρω μας. Ως μαθητής ένιωθα γενικά ότι έλειπε η επικοινωνία μέσω του σχολείου με επαγγελματίες από τους κλάδους που με ενδιέφεραν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Το αποκορύφωμα ήταν όταν έπρεπε να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου και σκεφτόμουν τι στο καλό μπορεί να κάνει ο απόφοιτος της «τάδε» σχολής! Αν υπήρχε το R.E.A.L. Science ίσως και να ήξερα. Όταν έμαθα για την πρωτοβουλία R.E.A.L. Science δήλωσα χωρίς δεύτερη σκέψη!