Προφίλ Εθελοντών

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Πασχαλίδου Ανθή

Γεωλογία – Γεωγραφία

Λίγα λόγια για εμένα

Γεια σου επισκέπτη! Είμαι η Ανθή και είμαι γεωλόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Λατρεύω το αντικείμενο της γεωλογίας, θα ήθελα πολύ να το γνωρίσουν όλα τα παιδιά και να αγαπήσουν το φυσικό τους σπίτι. Ως πρακτική εκπαιδευτική άσκηση στη σχολή μου, πραγματοποίησα παρουσίαση με θέμα τη Γη σε κάθε τάξη στο δημοτικό σχολείο που φοίτησα, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν την επιστήμη της Γεωλογίας. Έπειτα, τα παιδιά έκαναν δραστηριότητες (πλαστελίνη, ζωγραφιές) ανάλογα με την ηλικία τους. Παράλληλα, δημιούργησα Συλλογή Ορυκτών και Πετρωμάτων και την εξέθεσα σε θήκες βιτρίνας σε κεντρικό τμήμα του σχολείου. Ήμουν μέλος ενός δίμηνου πιλοτικού προγράμματος οικοτουρισμού στην ορεινή Ναυπακτία από τον οργανισμό EcoGenia. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού σε ορεινές περιοχές μέσω διάνοιξης πεζοπορικών δικτύων, πολιτισμικών δραστηριοτήτων και εθελοντικών δράσεων. Επιπρόσθετα, ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών, είχα το ρόλο της υπεύθυνης ασφαλείας. Συμμετείχα στη Σχολή Αυτοπροστασίας και Εκτάκτων Αναγκών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Ενημερώθηκα για τους πρακτικούς τρόπους πρόγνωσης του καιρού, τους κινδύνους στο νερό και την αυτοδιάσωση, τις ενέργειες σε ορμητικά νερά και πλημμυρικά φαινόμενα και τις αιτίες ατυχημάτων. Εκπαιδεύτηκα για την ορεινή διάσωση και αντιμετώπιση καταστροφών και τέλος στην ψυχολογία καταστροφών και κρίσεων. Συμμετέχω πολλά χρόνια σε κατασκηνώσεις ως στέλεχος (παιδικές, ενηλίκων ΑμΕΑ) και έχω αποκομίσει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για την προσέγγιση των παιδιών. Έχω πολλά ενδιαφέρονται αλλά θα μοιραστώ μαζί σας τα αγαπημένα μου: χορός και θέατρο.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Η αγάπη μου για το περιβάλλον που ζούμε, η επιτακτική ανάγκη για την προστασία του αλλά και η περιέργεια για το τί βρίσκεται κάτω από το έδαφος είναι τα κυριότερα πράγματα που με παρακινούν να ασχοληθώ με το θαυμαστό κόσμο της Γεωλογίας.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Αυτή η πλατφόρμα είναι ο πιο εύστοχος τρόπος που υπάρχει για να: συζητήσω με μαθητές για τη Γη σχετικά με τις εντυπώσεις τους, να απομυθοποιήσουμε την «άγνωστη» επιστήμη της Γεωλογίας, να γνωρίσουμε το εντυπωσιακό εσωτερικό της Γης με διαδραστικό και ενδιαφέρον τρόπο. Τελικά, μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε. Έχω πολλές ιδέες και είμαι έτοιμη να δημιουργήσω το αντίστοιχο υλικό. Στις περιπτώσεις των προσωπικών συναντήσεων με τους μαθητές στα σχολεία, θα μπορεί να γίνει πρώτα παρουσίαση στην τάξη και έπειτα παιχνίδι για “αναζήτηση” ορυκτών και πετρωμάτων στο χώρο του σχολείου!