Προφίλ Εθελοντών

Διδακτορικές Σπουδές

Νταβός, Ελβετία

Καρανικόλας Άγγελος

Φυσική Ατμόσφαιρας & Περιβάλλοντος

Λίγα λόγια για εμένα

Είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στη φυσική ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ίδιο τμήμα και αντικείμενο, με έμφαση στις μετρήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και τις αλληλεπιδράσεις της με την ατμόσφαιρα της Γης. Αυξημένη είναι και η ενασχόλησή μου με την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κλίμα της Γης. Πλέον είμαι υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Ε.Τ.Η. Ζυρίχης και εκπονώ τη διατριβή μου στο ερευνητικό κέντρο Physical-Meteorological Observatory Davos / World Radiation Center στο Νταβός της Ελβετίας. Η διατριβή μου σχετίζεται με τη μελέτη των ατμοσφαιρικών αιωρημάτων μέσω μετρήσεων της ηλιακής ακτινοβολίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Ελλάδα συμμετείχα σε ξεναγήσεις σχολείων, ανοιχτές βραδιές και την εκδήλωση «Α.Π.Θ. την Κυριακή» στο αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ. Στις εκδηλώσεις αυτές είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το τηλεσκόπιο του Α.Π.Θ. και την αστρονομία σε παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Από μικρός είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την αστρονομία, περιέργεια για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έβρισκα ελκυστική την ιδέα να γίνω ερευνητής και κατά τις προπτυχιακές μου σπουδές έλαβα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να επιλέξω πού θέλω να κατευθυνθώ.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Είναι μία πολύ ωραία πρωτοβουλία στην οποία θα ήθελα να συνδράμω. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Ιδιαίτερα στα Ελληνικά σχολεία, όπου και από την εμπειρία μου ως μαθητής, θεωρώ ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι εξαιρετικά ελλιπής. Επίσης, θεωρώ σημαντικό και όμορφο να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με ανθρώπους που εργάζονται ή εκπαιδεύονται σε διάφορους κλάδους της επιστήμης.