Προφίλ Εθελοντών

Διδακτορικές Σπουδές

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ράπτης Δημήτριος

Βοτανική

Λίγα λόγια για εμένα

Είμαι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., συγκεκριμένα στον τομέα Βοτανικής και το θέμα της διατριβής μου είναι “Η Ταξινόμηση του γένους Acinos Mill. (Lamiaceae) στην Ελλάδα”. Γενικότερα, τα αντικείμενα που με ενδιαφέρουν περιλαμβάνουν την Περιβαλλοντική Βιολογία, τη Βιοποικιλότητα, την Ταξινόμηση Φυτικών Οργανισμών με έμφαση στην Ελληνική Χλωρίδα και τα Αρωματικά Φυτά. Πρόσφατα έχω επισκεφθεί για ερευνητικούς σκοπούς Βοτανικά Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχω ασχοληθεί με την οργάνωση, την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση των συλλογών τους. Τον ελέυθερό μου χρόνο συνηθίζω να τον περνάω με τους φίλους μου, ή να ζωγραφίζω. Συχνά προσπαθώ να απολαύσω την πεζοπορία στην εξοχή, όμως τα φυτά που συναντώ και η διαστροφή του επαγγέλματος μετατρέπουν τις ήρεμες βόλτες, σε δειγματοληψίες πεδίου!

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Όλα αυτά ξεκίνησαν από την έμφυτη περιέργεια που είχα από μικρό παιδί για αυτό που αργότερα έμαθα πως ονομάζεται “Βιοποικιλότητα”, δηλαδή την εντυπωσιακή ποικιλομορφία κάθε μορφής ζωής σε όλα τα επίπεδα. Στη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου στο Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ., τα φυτά και ειδικά η πλούσια ελληνική χλωρίδα κέντρισαν το ενδιαφέρον μου και κέρδισαν την αφοσίωση μου. Αρκετό καιρό πριν το πέρας των φοιτητικών χρόνων μου, αντιλήφθηκα πως τα ερωτήματά μου αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονταν με εκθετική αύξηση, συνεπώς η συνέχιση της αναζήτησης απαντήσεων ήταν μονόδρομος. Ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την “Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών φυτών” και μπήκα στα βαθιά. Αυτό που δεν ήξερα στην αρχή, αλλά αντιλήφθηκα έγκαιρα ήταν πως αυτός ο σπόρος περιέργειας που είχα από τη νηπιακή ηλικία, όταν μαδούσα και ρήμαζα τον κήπο της γιαγιάς μου, είχε ριζώσει μέσα μου για τα καλά και έμελλε να με οδηγήσει στο διδακτορικό. Ευτυχώς που οι επίσημες σπουδές δεν έχουν άλλες βαθμίδες γιατί πιθανότατα θα συνέχιζα και σε εκείνες! Αυτό για το οποίο μπορώ να είμαι βέβαιος είναι ότι θα συνεχίσω να ερευνώ, πλέον ως κομμάτι της δουλειάς μου, να συγκεντρώνω τα ερωτήματά μου και να ψάχνω τις απαντήσεις…

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Πλέον η απώλεια της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση των ειδών είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που βιώνουμε. Μόνο μέσα από την ενημέρωση των μελλοντικών επιστημόνων και πολιτών μπορούμε να διατηρούμε ελπίδες, και είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε. Δυστυχώς αυτή η ενημέρωση δεν γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο, πέρα από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Επιπλέον χρέος μας είναι να δώσουμε στους νεότερους τις πληροφορίες και την καθοδήγηση που έλειψε από εμάς. Για αυτούς τους σκοπούς και χωρίς δεύτερη σκέψη προσπαθώ να συμβάλω όσο επιτρέπουν οι δυνατότητές μου με κάθε ευκαιρία.