Προφίλ Εθελοντών

Μεταδιδακτορικές Σπουδές

Κιέλ, Γερμανία

Αδάμ Παναγιώτης

Αστροβιολογία Junior Research Group Leader

Λίγα λόγια για εμένα

Έλαβα πτυχίο από το τμήμα Βιολογίας και μεταπτυχιακό από το τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Έπειτα έφυγα στη Γαλλία όπου πραγματοποίησα διδακτορικό στο Institut Pasteur και University Paris 7 Diderot. Από το 2019 ήμουν μεταδιδακτορικός ερευνητής (Alexander von Humboldt fellow) στο University of Duisburg-Essen στη Γερμανία. Πλέον έχω θέση junior research group leader στο Institute of General Microbiology του Kiel University. Η έρευνά μου αφορά τη συμμετοχή μικροοργανισμών στον κύκλο του άνθρακα και άλλων στοιχείων και τις αλληλεπιδράσεις τους με γεωλογικές διεργασίες από την εμφάνιση της ζωής μέχρι σήμερα. Συνδυάζω μεθόδους φυλογενετικής (μοριακής εξελικτικής βιολογίας), μεταγωνιδιωματικής και υπολογιστικής βιοφυσικής για να εξετάσω τις εξελικτικές σχέσεις Βακτηρίων και Αρχαίων, την εξέλιξη και οικολογία του μεταβολισμού τους και τις κοινότητές τους σε περιβάλλοντα που προσομοιάζουν την αρχέγονη Γη και εξωπλανήτες, όπως το υπέδαφος και γεωθερμικά συστήματα. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με φωτογραφία (άγριας ζωής, μικρο-, μακρο- και αστρο-) και γράφω μουσική.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Αν και από παιδί αγαπούσα τις θετικές επιστήμες, εκείνη την εποχή κυρίως την παλαιοντολογία και την αστρονομία, έκανα πολλές λανθασμένες επιλογές στην πορεία. Χρειάστηκε να γνωρίσω τους σωστούς καθηγητές και συναδέλφους και να συμβεί μια σειρά από ατυχή γεγονότα, για να ξεκαθαρίσω τι είδους καριέρα επιθυμούσα και να βρω το θάρρος να την ακολουθήσω.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Από πλευράς επαγγελματικού προσανατολισμού, θέλω να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με μαθητές, ώστε να έχουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν πριν επιλέξουν την επαγγελματική τους πορεία, ειδικά αν αυτή περιλαμβάνει έρευνα ή τον ακαδημαϊκό χώρο. Να γνωρίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουν επιλογές και ότι η επιστήμη δεν εγκλείεται στα περιοριστικά κουτάκια μιας συγκεκριμένης σχολής. Από επιστημονικής πλευράς, ο στόχος μου είναι να τους δείξω πώς μια διαθεματική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε μεγάλες προκλήσεις τις ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή. Από την εμφάνισή τους πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια, οι διάφοροι ζωντανοί οργανισμοί έχουν επιβιώσει από τεράστιες γεωλογικές και πλανητικές καταστροφές και η εξέλιξη έχει δημιουργήσει μια βιοποικιλότητα που με τις πράξεις μας ίσως αφανίσουμε μερικώς προτού την κατανοήσουμε.