Προφίλ Εθελοντών
Διδακτορικές Σπουδές
Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Κυρίτσης Νίκος
Βιολογία
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Νίκος Κυρίτσης και είμαι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) στον τομέα των τραυματισμών σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού (spinal cord injuries). Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναύπακτο και στη συνέχεια σπούδασα στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών μου ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή στο International Max Planck Research School στη Δρέσδη της Γερμανίας δουλεύοντας στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων μετά από τραύμα και στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών μου σπουδών τα ενδιαφέροντα μου διευρύνθηκαν στους τραυματισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος γενικότερα και όχι μόνο του εγκεφάλου. Γι αυτό το λόγο μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου ήρθα στο UCSF και στο τμήμα τραυματισμών εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού (Brain and Spinal Injury Center, UCSF) όπου ερευνώ μοριακούς μηχανισμούς της φλεγμονής στο νωτιαίο μυελό αλλά και συστημικά, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ασθενείς με τραύματα στο νωτιαίο μυελό.
Γιατί διάλεξα την καριέρα μου
Σαν μαθητής λυκείου το αγαπημένο μου μάθημα ήταν μακράν του δευτέρου η Βιολογία οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολη απόφαση το τι θα σπουδάσω. Η ερευνητική καριέρα προέκυψε στην πορεία όταν και κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου έζησα τον ενθουσιασμό της πειραματικής ανακάλυψης. Την πρώτη φορά που είδα κάτι στο μικροσκόπιο και ο επιβλέπων μου μου επισήμανε πως αυτό δεν έχει αναφερθεί ποτέ στη βιβλιογραφία τότε αμέσως ήξερα τι ήθελα να κάνω στη μετέπειτα καριέρα μου.
Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science
Η Ελένη Σινοπούλου, της οποίας το εργαστήριο συνεργάζεται στενά με το δικό μου, με ενημέρωσε για την πλατφόρμα και ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Πάντα πίστευα ότι στην Ελλάδα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά απομακρυσμένη από την ακαδημία και η πλατφόρμα αυτή αποτελεί μία φανταστική ευκαιρία να μειώσουμε αυτό το χάσμα!