Προφίλ Εθελοντών

Διδακτορικές Σπουδές

Αθήνα, Ελλάδα

Πασχαλίδης Νικόλαος

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Λίγα λόγια για εμένα

Ονομάζομαι Νικόλαος Πασχαλίδης και είμαι συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το 2011. ‘Εχω σπουδάσει Βιοχημεία (BSc) στο Πανεπιστήμιο του Kent και Ανοσολογία (MSc) στο Imperial College του Λονδίνου στην Αγγλία. Εκπόνησα την Διδακτορική μου Διατριβή στο Ινστιτούτο William Harvey του Queen Mary University του Λονδίνου το 2008 με υποτροφία από το Arthritis Research Campaign. Το 2011, γύρισα στην Ελλάδα και στο εργαστήριο της ερευνήτριας Β’ του IIBEAA Βασιλικής Πανουτσακοπούλου για μεταδιδακτορική έρευνα. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μηχανισμούς ρύθμισης των ανοσολογικών αποκρίσεων στην αυτοανοσία, τις αλλεργίες και τον καρκίνο. Στα πλαίσια της μεταδιδακτορικής μου έρευνας στο ΙΙΒΕΑΑ έχω λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ. Από το 2015 έως σήμερα διδάσκω Ανοσολογία και μεθοδολογία έρευνας στο πεδίο της Ανοσολογίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΙΤΕ, στο ΕΚΠΑ και στο Metropolitan College (AMC). Κατά τη διάρκεια της μεταδιδακτορικής Mου έρευνας στο ΙΙΒΕΑΑ έχω επιβλέψει την εκπόνηση πολλών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Έχει μακρόχρονη πείρα στην ανάλυση και τον διαχωρισμό κυττάρων με κυτταρομετρία ροής και από το 2018 έως σήμερα, είμαι υπεύθυνος λειτουργός της μονάδας κυτταρομετρίας μάζας (τεχνολογία CyTOF) του ΙΙΒΕΑΑ. Το επιστημονικό μου έργο περιλαμβάνει πολλές δημοσιευμένες μελέτες σε κορυφαία, παγκοσμίου φήμης και αναγνώρισης περιοδικά του επιστημονικού του πεδίου (PNAS, Journal of Immunology, Nature Communications, Journal of Clinical Investigation κλπ).

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Η Βιολογία είναι μια φανταστική επιστήμη που συνθέτει τη “μαγεία” της χημείας, της φυσικής και των μαθηματικών πάντα μέσα από την παρατήρηση των συστημάτων των ζωντανών οργανισμών. Ανακάλυψα την Ανοσολογία, τον ειδικό επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με την εξερεύνηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μου σπουδές. Η έρευνα στις βιολογικές επιστήμες είναι αρκετές φορές ένα δύσκολο και μοναχικό ταξίδι. Αυτά τα ταξίδια όμως αρκετές φορές δίνουν και τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες για να αφηγηθείς και να διδάξεις.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Μου αρέσει η διδασκαλία. Είναι ωραίο να διδάσκεις αυτό που εξασκείς, σε κρατάει σε εγρήγορση, είναι πάντα μια πρόκληση να το κάνεις καλύτερα. Η μετάδοση της γνώσης με όποιο βαθμό και αν γίνεται είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Για την συγκεκριμένη πλατφόρμα συγκεκριμένα, είμαι υποστηρικτής του εθελοντισμού και πιστεύω ότι είναι εξισου σημαντικό να υπάρχει και να στηρίζεται στον τομέα της εκπαίδευσης.