Προφίλ Εθελοντών

Διδακτορικές Σπουδές

Οξφόρδη, Αγγλικά

Πολυμεροπούλου Μαριλού

Εθνομουσικολόγος – Εκπαιδευτικός

Λίγα λόγια για εμένα

Όταν ήμουν μικρή μου άρεσαν τρία πράγματα: η μουσική, η τεχνολογία, και οι ιστορίες. Μπορούσα να ακούω με τις ώρες τα αγαπημένα μου τραγούδια σε δίσκους, κασέτες, CD, αλλά και τις διάφορες ιστορίες που μου έλεγε ο παππούς μου για τις εμπειρίες του στον πόλεμο καθώς και στη προ/μετα-πολεμική περίοδο στην Πάτρα – ιστορίες τις οποίες ηχογραφούσα. Το πάθος μου για τη μουσική το εξερεύνησα δημιουργώντας και παίζοντας μουσική σε συγκροτήματα καθώς και σπουδάζοντας την επιστήμη της μουσικής (μουσικολογία) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί συνδύασα την αγάπη μου για την τεχνολογία, μαθαίνοντας περισσότερα για την ηλεκτρονική μουσική. Επιπλέον, ανακάλυψα την ανθρωπολογία, την επιστήμη που προσπαθεί να κατανοήσει τους διάφορους πολιτισμούς – ορισμένες φορές ακούγοντας, καταγράφοντας και ερμηνεύοντας τις ιστορίες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε μια κουλτούρα. Σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στα University College London και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνδύασα τα τρία ενδιαφέροντά μου και ασχολήθηκα με την διεπιστημονική κοινωνική σπουδή της ηλεκτρονικής μουσικής της chipscene, μιας παγκόσμιας κοινότητας μουσικών που συνθέτει chiptunes χρησιμοποιώντας υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών των δεκαετιών του 1980 και 1990. Για δύο χρόνια στη δεκαετία του 2010, ταξίδεψα σε επτά χώρες της Ευρώπης συλλέγοντας προσωπικές ιστορίες μουσικών για να κατανοήσω την έννοια της κουλτούρας των chiptunes – γιατί να επιλέξει κάποιος να δημιουργήσει μουσική με ‘απαρχαιωμένη’ τεχνολογία στον 21ο αιώνα; Εκτός από ερευνήτρια εργάζομαι και ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία. Πέραν της διδασκαλίας, ασχολούμαι με την συμβουλευτική και την ακαδημαϊκή υποστήριξη των σπουδαστών. Είμαι υπέρμαχος της ισότητας, ποικιλομορφίας και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης προωθώντας την ανάπτυξη δομών που παρέχουν ίσες μαθησιακές ευκαιρίες.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου

Για να επιλέξω την καριέρα μου πέρασα από διάφορες δουλειές, κάποιες σχετικές και κάποιες άσχετες με το αντικείμενό μου, οι οποίες όμως μου έδειξαν τι μου αρέσει να κάνω, τι δεν μου αρέσει, αλλά και σε τι είμαι καλή, και φυσικά, σε τι χρειάζομαι παραπάνω γνώση και εμπειρία. Βασικό μου κριτήριο επιλογής καριέρας είναι η επαγγελματική ικανοποίηση: νιώθω καλά σε ένα χώρο που υπάρχει συνεργασία, δημιουργικότητα, αυτονομία και εμπιστοσύνη, και όσον αφορά το αντικείμενο εργασίας ως εκπαιδευτικός, προτιμώ να δουλεύω με νέους ανθρώπους, υποστηρίζοντάς τους στο ακαδημαϊκό τους ταξίδι που συχνά πρόκειται και για ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργίας του εαυτού τους.

Γιατί έγινα εθελοντἠς στο R.E.A.L Science

Μένω και δουλεύω στην Αγγλία πάνω από 10 χρόνια, κάνοντας έρευνα, διδάσκοντας νέους, αλλά και βοηθώντας τους να σχεδιάσουν την επαγγελματική τους πορεία. Το R.E.A.L. Science μου δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσω νέους στην Ελλάδα. Ως έφηβη, δεν μου άρεσε η ερώτηση ‘τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;’. Δεν μπορούσα να βρω το κατάλληλο ‘κουτάκι’ για να μπω. Ήξερα όμως ότι ήθελα να κάνω κάτι που μου αρέσει για να είμαι ευτυχισμένη. Ο στόχος μου ως εθελόντρια στο R.E.A.L. Science είναι να μοιραστώ την ως τώρα επαγγελματική μου ιστορία, που ξεκίνησε από τρία απλά ενδιαφέροντα όπως η μουσική, η τεχνολογία και οι ιστορίες, και με οδήγησε στο σταυροδρόμι των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών που βρίσκομαι τώρα.