Δανάη Κοντού

Εξελικτική Οικολογία

Cambridge

Αγγλία

Διδακτορικές σπουδές

Προφίλ Εθελοντή - Επιστήμονα

Λίγα λόγια για εμένα:

Έχω μεγαλώσει στην Αθήνα αλλά τα τελευταία τρία χρόνια ζώ και εργάζομαι στην Αγγλία. Ειμαι βιολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών (2017), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εξελικτική Βιολογία και τη Προστασία της Βιοποικιλότητας (2019). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου και στη συνέχεια να συνεργαστώ περαιτέρω με μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Ινστιτούτο Ζωολογίας. Τα ερευνήτικά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται κυρίως με τη γενετική πληθυσμών, εξελικτική οικολογία και κλιματική αλλαγή. Εχω εργαστεί με διάφορους οργανισμούς, από θαλάσσιες χελώνες και σφήκες, μέχρι γιγάντια φύκη και ζωοπλαγκτόν. Από το 2020 ασχολούμαι με την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Πάρκων του Οντάριο (Καναδάς). Η έρευνα μου εστιάζει στις εξελικτικές προσαρμογές του ζωοπλαγκτόν απέναντι στη κλιματική αλλαγή και την εισαγωγή ξενικών ειδών στις λίμνες του Καναδά, με σκοπό τη διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων γλυκού νερού.

Γιατί δίαλεξα την καριέρα μου:

Μεγάλωσα γεμάτη περιέργεια για το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα, επομένως η βιολογία απεδείχθει μονόδρομος. Από πολύ μικρή αποφάσισα πώς θέλω να γίνω επιστήμονας και σε ηλικία οκτώ ετών απέκτησα το πρώτο μου μικροσκόπιο (πλέον εργάζομαι καθημερινά με αληθινό). Παρά τις δυσκολίες, απολαμβάνω την έρευνητική διαδικασία, ενώ η εργασία στη φύση και η συνεργασία με επιστήμονες από όλο το κόσμο, μου έχουν χαρίσει μοναδικές εμπειρίες (και φίλους).

Γιατί έγινα εθελόντρια στο R.E.A.L Science

Ως μαθήτρια άκουσα αρκετές φορές πως θα έπρεπε να διαλέξω διαφορετική καριέρα και ως βιολόγος έχω λάβει πολλές ερωτήσεις για το τί ακριβώς κάνω που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ιατρική! Πιστέυω υπάρχουν ακόμα πολλά στερεότυπα σχετικά με την Επιστήμη και τη Βιολογία, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς και ελλειπής ενημέρωση σε ότι αφορά τις σπουδές και τις επιλογές εξειδίκευσης. Η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι σύνθετο και επείγον ζήτημα που μας αφορά όλους και το να εμπνέυσουμε και να υποστηρίξουμε την επόμενη γενιά επιστημόνων είναι εξίσου σημαντικό με την έρευνα.

Εξειδίκευση

Εξελικτική Οικολογία
Βιοποικιλότητας