Δέσποινα Δεμένεγα

Νευροεπιστήμες

Γενεύη

Ελβετία

Μεταπτυχιακές σπουδές

Προφίλ Εθελοντή - Επιστήμονα

Λίγα λόγια για εμένα:

Γειά σας! Είμαι η Δέσποινα είμαι Λογοθεραπεύτρια και Γνωσιακή Νευροεπιστήμονας. Κατάγομαι από την Τζιά αλλά πάνε 14 χρόνια από όταν μετακόμισα από το νησί στην Πάτρα για τη σχολή Λογοτεραπείας του τότε ΑΤΕΙ Πάτρας και 8 χρόνια που ζω στο εξωτερικό. Όταν πρίν χρόνια δούλευα σε ένα πλαίσιο πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αυτισμό, συνειδητοποίησα το ενδιαφέρον μου για την ανάπτυξη εγκεφάλου στην παιδική ηλικία. Πώς μαθαίνουμε; Πώς αναπτύσονται οι γλωσσικές δεξιότητες και τι συμβαίνει σε περιπτώσεις συνδρόμων ή άλλων διαταραχών; Έτσι ήρθε η ιδέα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω ερευνητικά σε διαφορετικές ομάδες με κύριο θέμα τον Αυτισμό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ ως Ειδικός επιστημονικός σύμβουλος σε εταιρείες τεχνολογίας και πλέον εργάζομαι ως Project Manager σε μία εταιρεία που κατασκευάζει αισθητήρες με σκοπό τη μέτρηση των διακυμάνσεων του μαγνητικού πεδίου στη διάρκεια μίας μαγνητικής εγκεφάλου. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το θέατρο, τη μαγειρική, και τον αθλητισμό. Δεν έχω συγκεκριμένους αθλητικούς στόχους, φτάνει να μπορώ να βρίσκομαι στη φύση και να απολαμβάνω όλες τις εποχές με πεζοπορίες, αναρρίχηση, ποδήλατο, σκι και ιστιοπλοία στη λίμνη της Γενεύης.

Γιατί διάλεξα την καριέρα μου:

Αυτό που θέλω να μοιραστώ είναι ότι δεν έχω διαλέξει ένα επάγκελμα. Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλευροι και στο σημερινό εργασιακό τοποίο η καριέρα του καθενός μπορεί να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μονοπάτια που διασταυρώνονται. Από μικρή είχα μία έμφυτη περιέργεια να μαθαίνω νέα πράγματα για το πως λειτουργεί ο κόσμος και μία αγάπη για την βιολογία. Ακόμη θυμάμαι την αίσθηση που μου έκαναν τα ντοκιμαντέρ του Jacques Cousteau (Ζακ-Υβ Κουστώ) και η σειρά “Μια Φορά και έναν Καιρό…Ήταν ο Άνθρωπος” Έτσι έχω διαλέξει μία πορεία στην οποία συνεχίζω με τρεις γνώμονες, την αγάπη μου για την επιστήμη και την έρευνα, το να έχω την ευκαιρία να μαθαίνω νέες δεξιότητες και να εξελίσσομαι, και τέλος αυτό που κάνω να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.

Γιατί έγινα εθελόντρια στο R.E.A.L Science

Προσπαθώ συνεχώς να υποστηρίζω δράσεις που φέρνουν την επιστήμη στο προσκήνιο και που μοιράζονται τα αποτελέσματα της έρευνας με κατανοητό τρόπο. Για παράδειγμα γράφω σε ελληνικά περιοδικά και blog σχετικά με το ερευνητικό έργο στο πεδίο της Γνωσιακής Νευροεπιστήμης υπό το πρίσμα της παιδαγωγικής και αυτό θα ήταν κάτι που επιθυμώ να μοιραστώ και με τα παιδιά.
Παράλληλα, μπορώ να μοιραστώ μία πληθώρα πληροφοριών και λεπτομερειών από την πορεία μου σε διαφορετικούς τομείς εργασίας, από την κλινική εμπειρία ως Λογοθεραπεύτρια, την ερευνητική μου εμπειρία σε διαφορετικά πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και την εμπειρία μου τομέα της επιχειρηματικότητας.

Εξειδίκευση

Λογοθεραπεία
Γνωστική Νευροεπιστήμη
Συναισθηματική ανάπτυξη
Business development
Project Managment