Ζάγουρα Δήμητρα

Βιολογία – Διοικητική υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων

Βρυξέλλες

Βέλγιο

Διδακτορικἐς σπουδές

Προφίλ Εθελοντή - Επιστήμονα

Λίγα λόγια για εμένα:

Αποφοίτησα από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά από σύντομη μετεκπαίδευση στη Γερμανία συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο: “Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου” στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και αποφάσισα ότι ο τομέας της Αναγεννητικής Ιατρικής είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμένα. Για αυτό το λόγο εκπόνησα τις διδακτορικές μου σπουδές στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών με κύριο θέμα τη μελέτη των ιδιοτήτων των ανθρωπίνων βλαστικών κυττάρων και τις θεραπευτικές τους εφαρμογές στην Αναγεννητική Ιατρική. Μετά το πέρας των σπουδών μου και για τα επόμενα 5 χρόνια πραγματοποίησα μεταδιδακτορική έρευνα σε δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα στην Ιταλία στα πεδία των βλαστικών κυττάρων και της Νανοτεχνολογίας. Η νοσταλγία για τη χώρα μου και η απόκτηση υποτροφίας από το ΙΚΥ μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια/επιστημονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είχα τη δυνατότητα να συνδυάσω την έρευνα με διδακτικό έργο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των Σχολών Ιατρικής Αθήνας και Κρήτης.Μετά το πέρας της υποτροφίας, μετακόμισα στις Βρυξέλλες, όπου έως και σήμερα απασχολούμαι στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη διοικητική υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κοινοπραξιών στον τομέα καινοτομιών της υγείας.

Γιατί δίαλεξα την καριέρα μου:

Το μάθημα της Βιολογίας μου κέντρισε το ενδιαφέρον από πολύ νωρίς στο σχολείο. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του μαθήματος στο Λύκειο, όπου παρουσιάζονταν οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αποκωδικοποίηση του DNA και η κλωνοποίηση, αποφάσισα ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα στον τομέα της υγείας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, η απόκτηση θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων με οδήγησαν στην οριστικοποίηση της απόφασής μου. Ειδικότερα μέσω των μεταπτυχιακών μου σπουδών είχα τη δυνατότητα να συναντήσω από κοντά εξαίρετους καθηγητές-ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσω το πεδίο των βλαστικών κυττάρων που διαθέτει πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές εφαρμογές. Η ενασχόληση με την έρευνα σε οδηγεί να είσαι σε μία διαρκή αναζήτηση, να θέτεις συνεχώς νέα ερωτήματα και να νιώθεις ζωντανός και δραστήριος.

Γιατί έγινα εθελόντρια στο R.E.A.L Science

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας απασχολήθηκα για 6 χρόνια, ως εκπαιδευτικός-βιολόγος σε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εξαιρετικής σημασίας οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τα επιστημονικά πεδία που τους ενδιαφέρουν και να βρουν απαντήσεις στις απορίες τους σχετικά με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Δυστυχώς οι ανάγκες των μαθητών δεν μπορούν να καλυφθούν στα πλαίσια του παρόντος σχολικού περιβάλλοντος. Θέλω να συμμετέχω στην πλατφόρμα της R.E.A.L. Science διότι υποστηρίζω τον εθελοντισμό, γνωρίζω τις ανάγκες των μαθητών του σύγχρονου ελληνικού σχολείου και θα ήθελα να τους βοηθήσω ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Εξειδίκευση

Διοικητική υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων
Αναγεννητική Ιατρική
Βιολογία